Забележителности

Карнобат и винарството.

Карнобат определно е бил град, където виното е било на почит. При разкопки в многобройните тракийски могили са намерени червенофигурни керамики с изображения на бог Дионис и различни съдове за вино. Сведения за винопроизводство в района на града откриваме в исторически хроники от 5-4 век пр. Хр., свидетелстващи за силна търговия между местните и елинските черноморски колонии.

 

карнобат

 

По-късно, по време на Първото Българско царство, величествената средновековна крепост „Маркели“, освен да защитава града е имала и ролята на винохранилище. Интересуващите се от история знаят, че виното преди векове се е считало за напитката на боговете. За добре поддържаните лозя и хубавото вино в Карнобат се споменава в дневниците на пътешественици – немци, французи, англичани, поляци и прочее. Според свидетелства, много грижа и умение полагали местните за да подготвят нови терени за лозя. Съчетанието на релеф, климатични и почвени особености също допринася за уникалното вино. Отглеждат се традиционни и международни сортове грозде за направата на вино.

Средновековната крепост Маркели – Карнобат.

Средновековният град Маркели е известен по данни от 8-9 век и се намира на 7.5 км. западно от Карнобат. През втората половина на 8 век, заема възлово място в българо-византийските политически и военни взаимоотношения. На 20 юли 792 г. тук хан Кардам печели решаваща битка и война срещу византийският император Констатин VI. След успешните за България войни при хан Крум, византийският град Маркели е преобразуван в най-големия старобългарски лагер на юг от Стара планина. Изградени са импозантни землени съоръжения, които днес са най-добре запазените и най-грандиозните на Балканския полуостров.
Църква „Свети Йоан Богослов“.
Църквата е издигната върху мястото на изгорената от турците през 1878 г. по-стара църква в българския център на възрожденски Карнобат. Строена от тревненския майстор Генчо Кънев и впечатлява с оригинални архитектурни елементи, дърворезбения си иконостас, които е един от шедьоврите на майсторите на Дебърската школа.

Други забележителности в Карнобат:

  • Часовниковата кула
  • Къща музей на Димитър Полянов – възрожденска къща от градски тип, строена през 70-те на 19 век.
  • Къща музей на Минко Неволин – 60-те години на 19 век.
  • Синанбейов хамам – турската баня в старата част на града.
  • Черната джамия строена през 1821 г.
  • Еврейският некропол.
  • Зоопарк.
Karnobat.info © 2017 Frontier Theme